Gyakorlati tanácsok a várandósságról és csecsemőápolásról

Dr. Rudolf Steiner szóbeli közlései alapján

( a kézirat forrása ismeretlen)


A várandósság (áldott állapot)

Ebben az időszakban a kismama lehetőleg keveset hajoljon, nyújtózkodjon, ne emeljen nehéz dolgokat, és ne álljon sokáig! “Mivel elő akar teremteni valamit, ezeket kerülnie kell”. Ha fizikai munkához van szokva, kímélje magát, amennyire a körülmények engedik.
Ha fonalat gombolyít, vagy tésztát kever, ne legyen benne teljes szívvel-lélekkel. Inkább gondoljon valami másra, különben tényleg a gyermek nyaka köré tekeredik a köldökzsinór.
Ha megijed, ne adja át teljesen magát az ijedtségnek, hanem inkább koncentráljon a Sixtusi Madonnára. Egyébként is egészséges hatása van, ha sikerül elalvás előtt utolsóként a Madonnára gondolnia. Rafaelnek minden Madonnája ilyen irányba hat, de leginkább a Sixtusi.
A kismama kerülje a keresztbetett kézzel vagy lábbal való ülést. Egy negyed óra séta ebben az időszakban megfelel egy óra normális körülmények közötti sétának. Jó, ha a várandósság alatt a környezet nem változik meg erősen (pl. hegyek közé utazna, amikor egyébként völgyben lakik).
Jót tesz, ha szép zenével és művészeti dolgokkal foglalkozik. Ezzel szemben ezen időszak alatt nem jó meditálni, vagy az utolsó három hónapban ezoterikusat olvasni. Ezáltal túl sok erőt kap, és a gyermeket nem tudja időben leadni. Az “Imák anyáknak és gyermekeknek” c. gyűjteményben van egy erre az időszakra való ima.
Káros ezen időszak alatt euritmiázni* és “Sprachgestaltung”*-ot végezni. (Az egész szervezet euritmiázik a várandósság alatt.)
Ne dohányozzon, és ne vezessen autót (vagy ne utazzon autóval).

Táplálkozás

Ha az apa a nemzés előtt mézet eszik, az az erős testalkat irányába hat.
Naponta egy kanál méz megelőzi a későbbi angolkór kialakulását a gyermeknél, és megkönnyíti a várandósságot. Egy késhegynyi Weleda Kalk I** reggelente és Kalk II** esténként védi a fogakat. A dió vagy mogyoró kerülendő ebben az időszakban. Kevés húst, teát és kávét fogyasszunk!

A táplálkozás irányvonalai

1.-3. hónap: savanyú gyümölcsök, Bircher-müzli, kevés fűszer, kevés liszt és tésztafélék, időnként tejszín a gyümölcsökhöz
4.-6. hónap: édes gyümölcsök, főzelékek (káposztafélék kerülendők), édes mandula
7.-9. hónap: gabonaételek (kukorica, árpa, búza), almafélék, főzelékek, mandula, tej, levek

Egyébként azt eheti a várandós anya, amihez kedve van. Érdemes nagyon rendszeresen étkezni, inkább még egy étkezést beiktatni, mint egyszerre túl sokat enni. Nagyon fontos, hogy az emésztés rendben legyen. Ennek érdekében lenmagot lehet fogyasztani, amiből egy kanálnyit este vízbe kell áztatni, és azt a következő reggel megenni.

Hányinger esetén: 1 csepp eukaliptuszolaj 1/4 teáskanál vízzel való bevétele vagy
5 csepp a Seefalds Amara cseppekből evés után
Erős hányás esetén: Citrus medicus-injekciót hetente 2-3-szor orvossal beadatni
Hányás utáni tea: 1/2 rész borsmenta, 1/2 rész kamilla

Előkészületek

Ha kezdettől fogva naponta kétszer bedörzsöljük a mellbimbót tiszta citromlével, kölnivízzel, alkohollal vagy egyéb csersavas anyaggal, a szoptatáskor nem lesznek annyira érzékenyek. A mellbimbót ajánlatos tépkedni, húzogatni és dörzsölni, és aztán mandulaolajjal bekenni.

A szülés megkönnyítése érdekében be lehet venni:
5.-7. hónapban: Pulsatilla D6** – 2 x 5 csepp
7.-9. hónapban: Pulsatilla D6** – 3 x 5 csepp
8.-9. hónapban: a gátat rézkenőccsel bemasszírozni

A 9. hónapban érdemes naponta 10 perces, min. 37 C-os hársfa-ülőfürdőt venni; az utolsó héten csak 5 perceset, közben bodzateát inni.

A szülés

Normális szülés esetén a fájások serkentése érdekében 10 percenként lehet kortyolni egy pohár vízből (1 pohár = 4 korty), amibe 15 csepp Pulsatilla D30**-at és 15 csepp Belladonna D4**-et csepegtettünk. Ez erősíti a fájásokat, és gyorsítja a szülést.
Jó, ha a szülésnél jelen vannak olyan emberek, akik a gyermekhez kötődnek (legjobb, ha az apa). Lehetőleg ne kiabáljunk! Ne vegyünk igénybe narkózist, ezáltal segítünk a gyermek karmáját beteljesíteni.
Az apa a fájások alatt a következő meditációt végezheti:
“Amíg te a fájdalmat érzed, ami engem elkerül, Krisztus hat ismeretlenül a világmindenségben. Csak akkor marad gyenge a szellem, ha egyedül a szenvedés érzése uralja saját testét.” (ld. Steiner: 30. ciklus)

Névadás

Egyáltalán nem mindegy, milyen nevet visel egy ember egész életén keresztül! Ha az anya végképp nem tudná, milyen nevet adjon, keressen a lélekkalendáriumban (1912-es kiadás), mégpedig a születést követő félévből, ne az elmúltból. Többnyire úgy van, hogy az anya az 5.-6. hónap közepe körül megálmodja, vagy ébren megérzi a nevet a színnel együtt, ami a gyermekhez illik. Születéskor hallja az anya a gyermeke nevét. A gyermek angyala mondja az egyik nevet, a másik a fogantatás idejéből az arkangyallal függ össze. Az egyik neve az előző életéből való, a másik a jövőbe mutat. A szülők lehetőleg igyekezzenek függetleníteni magukat a kedvenc nevektől és előítéletektől. Gyakran előfordul, hogy az anya tudja az egyik nevet, az apa pedig a másikat.

Szülés után

Az anya azonnal és azután 3 óránként vegyen be 5 csepp Arnika D6**-ot egy teáskanál vízben. Ez az egész érrendszert kedvezően befolyásolja, és megakadályozza a zavarokat ezen a területen.

A méh visszahúzódását elősegítendő:
3 x 15 csepp Berbeis (termés) D2**-t adjunk egy kevés vízhez


Emlőgyulladásra való hajlam esetén:
Quarz D12** (a gyulladás elején)
Mercurialis Rittertinkturával** való borogatás: egy csepp egy teáskanál vízbe.


Erősítőként:
Prunus Elixier** vagy Prunus Extraktum** (kivonat) cukros vízben feloldva

Amíg az anya szoptat, hordjon hosszú ujjú ruhát! A könyök az emlőmirigyekkel, az alkar a mellel, a felkar az altesttel függ össze. Védjük egy meleg kendővel a mellet!
Nagyon hatásosnak bizonyult a mellbimbót minden szoptatás után citromlével bekenni, és steril gézt rátenni. Csodálatosan összehúzza, és gyógyítja a repedéseket.

Jó hatással van a tejképződésre:

 • tejtermelést serkentő Weleda-teakeverék
 • kömény 10%-os forrázata (ami egyben erősít is) naponta 3-5-ször 1 evőkanállal
 • karfiol minden formában
 • mandula, mandulatej (ha az anya szereti, és meg tudja inni)
 • nyers, reszelt sárgarépa, répalé
 • zabpép
 • tej, joghurt, aludttej
 • nyerskoszt
 • Bircher-müzli
 • kétszersült
 • sok cukor

 • a déli napon való enyhe sütkérezés

A tejképződést csökkenti: petrezselyem, citrom, savanyú dolgok

Mandulatej receptje: A mandulákat le kell forrázni, és a héját lehúzni. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e közöttük keserű. 15 mandulát vegyünk 2 dl vízhez. A mandulát át kell törni, lobogó vízzel leforrázni, és jól szétnyomni, aztán letakarva állni hagyni, és fogyasztás előtt egy gézkendőn átszűrni. Hamar megsavanyodik.

A gyermek tápláléka

Az anya lehetőleg 5 hónapig csak szoptasson! A 6. hónapban kell elkezdeni az elválasztást (különben túl erősen köti a gyermeket az örökletes erőkhöz), de hét heti anyatej már az egész életre elegendő segítséget nyújt. Abban az esetben, ha az anya nem tud szoptatni, Dr. Steiner szamártejet javasol, mivel ez az anyatej összetételéhez leginkább hasonlító tej. Ha az anyának elég teje van, és a gyermeke gyarapszik, nem kell sokat mérni.
Az elválasztáskor, tehát a 6. hónaptól főzzünk árpa-, zab-, búzamagokból és hántolatlan rizsből nyákot. Ezeket előző este be kell áztatni, és aztán vízben puhára főzni. Az édesítés történhet tejjel vagy nyerscukorral. A gabonaleveket fokozatosan készítsük egyre sűrűbbre, és lassan egyre több tejet tegyünk hozzá úgy, hogy csak a 11.-12. hónapban adjunk teljes tejet.
A különböző gabonafélékkel szabályozni lehet a székletet: a zab hajtó hatású, a rizs fog, a búza tartja az egyensúlyt. Általában zabot vagy búzát adjunk, néha a másik két gabonafajtát.
Az 5. hónaptól kezdve délben a nyákba tegyünk átnyomott főzeléket, először répát és spenótot, később egyre többfélét, kivéve káposztát, hüvelyeseket, paradicsomot és krumplit. Ne adjunk túl korán nyers dolgokat! Csak az 5.-6. hónaptól adjunk gyümölcslevet, egy kávéskanál málna- vagy narancslevet napközben. Fokozatosan növeljük a citrom mennyiségét (5 cseppel kezdve 49 cseppig növelve), erősen kell keverni, akkor nem kap össze a tej. Egy kávéskanál reszelt almával kezdjük! A 6-7. hónaptól adhatunk zöldségleveket.
Mézet csak a kissé rachitiszes gyermeknek adjunk, az egészségeseknek az első életévben adva fekete fogakat okoz.
Édesköménytea való a gyermekeknek (puffadás, hasfájás, fogfájás, stb. esetén, ill. a tej hígításához abban az időszakban, amikor a teheneket először viszik ki a legelőre.)

A gyermek ágya

Jó, ha a gyermek ágya fölé könnyű fényáteresztő anyagból függönyt teszünk (pl. könnyű selyemből), mivel a fejecskéje még nyitott. A gyermeket egészen fogja körül a szín sugara! Ha az anya nem tudja gyermeke színét, mindig vehet világoskéket.
Matracnak legjobb a pelyvapárna, fej alá pedig a kölespárna. Csináljunk egy kis mélyedést a közepébe, hogy a fejecske laposan feküdjön! Minden szoptatás után változtassuk meg a gyerek fekvését! Ha lehet, tartsuk pólyában a gyermeket! Mindig tegyünk egy vastag anyagot a gumilepedő fölé!

A csecsemő ápolása

A legfőbb szempont az, hogy lassan hagyjuk belenőni a gyermeket a földi világba. A szelleminek mindig szüksége van egy bizonyos életmelegséghez ahhoz, hogy szabadon bontakozhasson ki az emberben. Az edzés túl materialistává teszi az embereket. A kisgyermekeknek még nagyon kevés a saját melegük, ezért nagyon melegen kell őket tartani (jó, ha a szoba hőmérsékletét 21 fokon tudjuk tartani). A kisgyermeket gyapjúba kell bugyolálni. A csecsemőnek húzzunk egy vékony gyapjúingecskét a testére, arra egy gyapjúkardigánt, és a levegőzéshez erre jön még egy gyapjúréteg. Lábacskájára adjunk gyapjúzoknit. Az ágyacskájába helyezzünk el meleg palackot, erre tegyük a következő pelenkát, amely így a gyermek következő tisztába tevésekor előmelegített lesz. Ezáltal a tisztába tevés nem von el hőt a gyermektől. Ezen kívül fontos, hogy a tiszta fehérneműt néhány órával az átöltöztetés előtt a gyerek ágyába tegyük. Ne hagyjuk nedvesben feküdni a gyermeket! (De ha alszik, ne szakítsuk meg ezért az álmát!)
A gyermeket a következőképpen lehet pelenkázni (kívülről befelé):
a) gyapjú- vagy flanelkendő
b) molton (vastagabb anyag pamutból)
c) nagy Barchentpelenka háromszögbe hajtva
d) háromszögletűre hajtott gézpelenka, a kisebbik sarkával a lábak között.
Semmi esetre se tegyünk gumiréteget a pelenkába, guminadrágot se használjunk, mert ezáltal a kiválasztott anyagok a bőrön keresztül visszakerülnek a gyermek szervezetébe.
Nappal 5-6 hónapos korig pelenkázzunk így, éjjelre a 9-10. hónapig. Használjunk pelenkakötőt, amit a csípőjénél szorosra kötünk.
Nem jó túl korán rugdalózni hagyni a gyermeket, ez szórakozottságra és felszínességre tesz hajlamossá. Ha viszont túl szorosan pelenkázunk, ez korlátozza mozgásában és kifejezési módjában, és könnyen nehézkessé válik a gyermek.


Télen elég hetente egyszer fürdetni a gyermeket (37 fokos vízben), nyáron kétszer. Ügyeljünk arra, hogy a törülköző meleg legyen, nehogy sokkot kapjon a gyermek a hirtelen hőváltozás miatt. Fürdetéskor vagy teljes lemosáskor cseréljük át a gyapjúingecskét, különben visszaadjuk rá az elhalt étertestet. Ez egyébként éjjel és nappal rajta maradhat.
Várjunk néhány hónapot, mielőtt kivisszük a gyermeket. Először csak 5 percre nyissuk ki az ablakot, jól védett helyre téve a gyermeket, és lassan növeljük az időt. Levegőztetéskor legjobb, ha az anya pólyában viszi ki, mivel a ritmus így ugyanaz, mint amikor a gyermeket a szíve alatt hordozta. Vagy felhúzott tetejű kocsiban egy védett helyre visszük a gyermeket, és a nyílás fölé egy leplet teszünk. A legjobb, ha az anya a közelben marad, a gyermek különben túl erősen ki van téve az elementális hatásoknak. Ha lehetséges, 9 hónapos kor előtt kerülendő a sétáltatás, mivel a gyermek agya a rázkódásra nagyon érzékeny. A napoztatás és a csecsemőtorna kerülendő, ez utóbbi korai szklerózis irányába hathat.
Általában hagyjuk feküdni a gyermeket, ha jóllakott és tisztába van téve.(Természetesen elővigyázatosan, az anya hagyja érvényesülni ebben az egészséges ítéletet!) Szabad sírni hagyni, ezáltal morális erői fejlődnek. De ne hagyjuk állandóan egyedül nyugton feküdni, még ha nem is sír. Jó, ha a gyermek bölcsőben fekszik, de sokat beszéljünk és énekeljünk a közelében, anélkül, hogy felizgatnánk. A csendben tartott gyermekek később idegesek lesznek. Erre különösen az első gyermeknél kell figyelni, a többiek esetében ezek az ingerek természetesen adódnak a nagyobb testvérek közelségéből.
Ne adjunk a kisgyermeknek cumit, ha cumizni akar, tegye azt a saját ujjaival. Erről azonban legkésőbb 2 éves koráig szoktassuk le, mert az ujjszopás nem jó hatással van az érzékiségre. A cumi szopása még ártalmasabb.

Fogzás

A fogzást megkönnyítendő hordjon a gyermek ebben az időszakban borostyánláncot a nyakában, és adjunk neki egy késhegynyi Weleda Kalk I**-et reggelente és Kalk II**-t esténként. Tartsuk meg a kölespárnát, amíg el nem múlik a fogak kibújásának időszaka. Ibolyagyökér rágása enyhítőleg szokott hatni csukláskor. Megkönnyebbülést hoz: Gaphtal** (Reitter) 1 csepp 2,5 dl vízhez, ebből óránként egy korty.
Az imát, amit az anya mond a gyermekért (Áradjon beléd fény, …), énekelve mondja. Jó, ha eközben alszik a gyeremek.. Jó, ha kb. 3 éves korig elképzeljük magunkban az angyalfejecskéket, melyek a Sixtusi Madonna körül lebegnek, és ezekkel vesszük körül a gyermeket.
A gyermeket, amilyen korán csak lehet, kereszteljük meg, hogy a keresztények földi közösségébe felvételt nyerjen. Minél előbb tesszük meg, annál érzékenyebb lesz a gyermek a kultuszra.

A kisgyermek ápolása és nevelése

Három éves korig lehetőleg minél kevesebbet változtassuk a gyermek környezetét, pl. ne tegyünk fölösleges utazásokat vele. A kisgyermek szervei csak akkor fejlődnek jól és egészségesen, ha két éves koráig, a felépítés időszakában sok szeretettel van körülvéve. Ha ebben az időszakban gondokat teszünk a nyakába, nem fejlődik egészségesen a veséje.
Ha a kisgyermekhez beszélünk, ne utánozzuk a gyerekes, helytelen beszédjüket (Dr. Steiner ezt “hamis”-nak nevezte), ez később emésztési zavarokat okozhat. Dr. Steinert egyszer megkérdezték:
– Mikor kell a gyermeket engedelmeskedni, szót fogadni tanítani?
– A szóra való engedelmességre?
– Na, igen, amikor pl. azt mondjuk, tedd ezt, tedd azt.
– Hét éves kor előtt ne! Ha nem az utánzás útján (ami 7 éves korig a helyes), hanem a szavak útján tanul meg szót fogadni, akkor alattomos, anyámasszony katonája lesz.
Kis rendetlenkedésre vagy rossz szokásra, mint pl. a köpködés, kalimpálás, grimaszolás és hasonlók, ami rászólásra csak még rosszabb lesz, és idegenek előtt kínos, dr. Steiner ezt mondta: “Ezek nem jellemhibák. Ne vegyék ezeket komolyan! Harminc éves korában biztosan nem fogja ezeket csinálni.”


Ha a kisgyermeknek mesélni akarunk, akkor Grimm- vagy Bechstein-meséket (vagy magyar népmeséket) válasszunk! A legjobb, ha kívülről megtanuljuk, és úgy meséljük ezeket, lehetőleg szó szerint. Ezek a mesék a hagyomány által őrződtek meg, amiket az emberiség a fejlődése útján végigélt. Andersen meséi az értelemhez szólóak, csak nagyobb gyerekeknek valók.
Ha a gyermekeknek énekelni akarunk, azok az énekek a jók, amelyek 5 hangból állnak (pentaton hangkészletűek). Természetesen lehet a jó régi népdalokat is énekelni. Ha valamilyen hangszeren szeretnénk kísérni az éneket, akkor a líra vagy a harangjáték a legjobb. Hét éves kora előtt ne zongorázzunk a gyermeknek! Ha mégis otthon akarunk zenélni, nem kell felhívni rá a figyelmüket.
Ha lehet, a kisgyermek három éves koráig csak az anyanyelvét hallja és tanulja!


Játékállatokat csak akkor adjunk, ha már menni tud a gyermek, különben ezek zavart okozhatnak a felegyenesedést segítő erők hatásában. Semmi esetre se adjunk medvét vagy majmot a gyermek kezébe! A szabályos, geometriai formájú, merev építőkockák hatása olyan, hogy az agyat a merevség és a hajthatatlanság tendenciája éri.
A helyes gyermekjátékhoz való adatokat és indíttatásokat a következő könyvekből meríthetünk:
Steiner: A gyermek nevelése szellemtudományos szempontból
Hedvig Haug: Kézimunka és művészeti foglalkozás
Karoline v. Heydebrand: A gyermek játéka
Dr. Hahn: A játék komolyságáról.
Helyes, ha a kisgyermekek imádkozás közben térdelnek. Ez az igazi belső jámborság külső mozdulata. Előre mondjuk az ima szövegét (Fejemtől a lábamig …), a gyermekek majd fokozatosan megtanulják maguktól. Külön ne tanítsuk!

Öltözködés

Télen húzzunk mindig gyapjúingecskét a gyermek testére, és legalább 3 éves korig egy vékony gyapjú- vagy tiszta selyemingecskét, amit csak fürdéskor veszünk le, különben éjjel-nappal rajta lehet hagyni. Lábat hetente legfeljebb kétszer mossunk, ha koszos, nedvesen töröljük le.
Sose járjanak a gyermekek térdzokniban! Vagy legyenek nyáron mezítláb (de meszes talajú vidéken ne) vagy rövid szárú bokazokniban. A meztelen térd olyan sok hőt von el, hogy ebből később (többnyire csak 30 éves kor után) vakbélgyulladás és vesebetegségek keletkezhetnek. Ezért csak hosszú szárú nadrágot adjunk rájuk!
Kisfiúkra ne adjunk slicces nadrágot, hanem szokja meg, hogy 5-7 éves koráig ülve végzi szükségét. Jobb, ha ez a funkció ezáltal csak később válik tudatossá.

Evés

Három éves korig ne, hét éves korig csak kevés tojást adjunk a gyermeknek. A tojás és a hús megzavarja azt a természetes ösztönt, hogy tudja, mikor evett eleget. Paradicsomot és krumplit is keveset adjunk.
Az országban termő gyümölcsök mindig egészségesebbek, mint a külföldiek. Természetesen télen, amikor nincs sok gyümölcs, narancsot stb. adhatunk. De ne adjunk semmit, ami Európán kívül terem, főleg banánt ne!

Környezet

Szangvinikus és kolerikus gyermeknek jót tesz a piros és a narancssárga a ruházatukban és a környezetükben, a flegmatikus gyermekeknek pedig a zöld és a kék. (A színeknek a gyermekekre gyakorolt hatásáról ld. Steiner pedagógiai írásait.)
A gyermekszoba falára tehetünk kora reneszánsz képeket (pl. Giotto, Cimabue), kora keresztény szarkofágfestményeket, Raffael Madonna-képeit vagy Steiner képeit. “Amit ebben az időszakban (hét éves korig) mondunk vagy teszünk, sokkal kevésbé fontos, mint az, hogyan alakítjuk ki a gyermek környezetét. (…) A belső növekedési erőket a külső benyomások hívják elő. (…) Jó ember lesz, ha jó embereket lát.(…) Ezért az a helyes, ha minél több olyan dolgot teszünk a gyermek előtt, amit utánozhat.” (Steiner 1906. május 14-i előadásából)

Az anya szokásai a gyermek tulajdonságaivá lesznek.
Hét éves korig lehetőleg ne vigyük a gyermeket olyan helyre, ami 1000-1200 m-rel magasabban vagy alacsonyabban fekszik, mint az a hely, ahol él. Három éves kor fölött a kisgyermekek is euritmiázhatnak*, de csak öt éves kortól nézzenek előadást.

***
Ezeket az adatokat nem szabad mereven vagy dogmatikusan venni, hanem csak gondolatindítóként! Csak olyat akarjunk megtenni, amit a sorshelyzetünk, amiben vagyunk, megenged illetve amire lehetőséget kínál.

* Dr. Steiner által kidolgozott művészeti tevékenységek, amik elősegítik a harmonikus fejlődést.
** homeopata gyógyszerek, általában nagyobb gyógyszertárakban beszerezhetők