Findhorn

A findhorni közösség nevével talán többen is az elemi világ lényeivel együttműködő Marko Pogacnik magyarul is megjelent könyvében találkoztak először. Az alapítók 1962-ben érkeztek meg a településre, amelynek talaja csak az ott legelő állatok táplálására elegendő gyér növényzetet volt képes sarjasztani. Kitartó és tudatos munka után bolygónk legtávolabbi tájairól érkeztek – és érkeznek a mai napig is – látogatók, hogy megismerjék a findhorni csodát, az elképesztően nagy és egészséges növények termesztésének mikéntjeit. Findhornban nagyon tudatosan fordultak mind a komposztálás, trágyázás kérdéséhez, mind a természetben működő elemi lényekhez.
A gyarapodó közösségnek alapvető célja volt a spirituális megközelítések megtalálása az élet minden területéhez, keresték Krisztus belső, személyes megtapasztalásának lehetőségeit. Az ottani közösség napjainkra már igazán sokszínűvé vált, fontosnak tartják több évtizedes tapasztalataikat továbbadni: oktatási központjukba a világ minden tájáról érkeznek a tudásukat gyarapítani akaró útkeresők. Szomszédságukban és velük kapcsolatot tartva újabb hasonló szemléletű közösségek születtek, amelyek a hangsúlyt szintén a spirituális szemléletmódra, a természet tiszteletére, a belső fejlődésre és az intenzív közösségi életre helyezték.
Findhorn szemléletalakító jelentőségét nem csak az alternatívát keresők ismerték fel. 2004-ben az egyik alapító, Eileen Caddy munkásságát ( 87 éves korában) a Brit Birodalom Érdemrendjével ismerték el.

Ajánljuk:

Findhorn, egy világhírű skót ökofalu
Findhorn Közösség honlapja
Findhorn Közösség Videócsatornája