AntroOtthon – Életközösség az idős emberekért V.

Mi történt eddig Sitkén? 

 2023 augusztusában érkeztünk  először egy kis csapattal Sitkére azért, hogy végre a fizikai világban is mozdítsunk valamit.  Korábban csak ismerkedtünk a számunkra felajánlott , több telekből álló,  több, mint 3 hektáros ingatlan együttessel, a volt majorság területével, melynek első épületén az 1909-es évszám látható. 

 Többezer négyzetméternyi alapterületen a száz évvel ezelőtti építéstechnika kimagasló színvonalával találkozhatunk.  Robosztus kő és égetett tégla falak tartják a kiváló minőségű tölgyfa anyagok felhasználásával, mesteri ácsmunkával épített tetőszerkezeteket, melyek máig megőrizték  jó műszaki állagukat. A nagy alapterületű, mezőgazdasági célra hasznosított épületekkel lazán beépített telkek a rendszerváltás óta kihasználatlanok. Némi állagmegóvást eltekintve  csipkerózsika álmát alussza, mégis érezhetően a felébresztésre vár.

 Minden egyes látogatás alkalmával újabb és újabb csodás részletét fedeztük fel a területnek vagy éppen valamelyik épületnek. És persze láttuk a hátrahagyott gépeket, anyagokat, szemetet, fűmagot….Elsőként egy 700 négyzetméteres egykori fűmagszárító kitakarításához láttunk neki. Három napon keresztül bontottuk a valamikori cél érdekében beépített fém-és faszerkezeteket, talicskáztuk ki mázsaszámra az otthagyott fűmagot. 

Októberben tovább folytattuk a mélyálomban lévő terület ébresztgetését. 10 diákkal és négy tanárral óriási konténereket pakoltunk meg, tetőt javítottunk, épületet bontottunk. A még felhasználható, kibontott anyagokat újrahasznosításra eltároltuk. 

Azt vizionáljuk, hogy az idei évben jelentős változásoknak lehetünk részesei Sitkén. Június elejétől kezdve több önkéntes, fiatalokból álló csoport érkezését várjuk. Az elszállásolás sátorban vagy csak egyszerűen egy kitakarított épületben, hálózsákban megoldott, viszont egy vizesblokkot fogunk kialakítani az egyik épületben április-május folyamán. A tervek készen vannak,  kaptunk már különböző felajánlásokat úgy anyagban, mint munkaerőben. 

Az idén megérkezik hozzánk az első külföldi önkéntes csoport is. A spanyolországi Keresztény Közösség fiataljai magyar fiatalokkal együtt fognak július közepén táborozni és dolgozni a leendő AntroOtthon területén.  

A nyár folyamán lehet hozzánk csatlakozni, mindig akad majd jó társaság és értelmes munka. Aki nem szeretne lemaradni, az írjon az antrotthon@gmail.com-ra.