AntrOtthon – Életközösség az idős emberekért III.

AntroOtthon – Életközösség az idős emberekért III.

Ha egy élőlényhez hasonlítanánk az AntroOtthon kezdeményezést, talán nevezhetjük a két éve tevékenykedő Magcsoportot a kezdeményezés szívének. A szív, mint  középpont magában nem tud életképes maradni, ha nincs a periféria, ami igényt  tart a szívből kiáramló tartalomra, sőt jelenléte garantálja a folyamatos lüktető, éltető áramlást, ami nélkül nincs élet. 

Ezért született meg 2023.november 11-én 11 résztvevő jelenlétében a Magcsoport köré szerveződő kör, akik olyan emberekből állnak, akik szeretnék testközelből megismerni  az AntroOtthon ideáját, megismerni egymást, szorosabbra fűzni kapcsolatukat az AntroOtthon kezdeményezéssel.  

Mivel nem titkolt célunk, hogy a csoport működését olyan elemek is áthassák, amit majd a leendő AntroOtthonban is működtetni akarunk, ezért az évkör ünnepei egy vezérmotívumunk például az egymáshoz kapcsolódásban. Az első alkalom, mivel éppen Márton napjára esett,ezért  Szent Márton lényét idéztük fel, aki Szombathelyen született – Sitkétől csupán 30 km-re – és tettei párhuzamba állíthatók az AntroOtthon küldetésével. Csak a nap végére derült ki, hogy  ez a többféle egybeesés talán nem véletlen…..Így született meg az elhatározás bennünk,hogy a Magcsoportot körbeölelő új “lény” neve Márton csoport legyen. A Márton csoport – egyelőre- nyitott. Bárki csatlakozhat, aki 

  • már most úgy gondolja,  szívesen lenne az Antrootthon életközösség leendő lakója,
  • most nem, de a jövőben el tudná ezt képzelni, ezért még csak barátkozik a gondolattal,
  • valamely életterületen – ápolás, gondozás, kertművelés, karbantartás  – munkatársként szeretne majd csatlakozni,
  • csupán az idősödéssel kapcsolatos bármilyen tapasztalataival járulna hozzá a munkánkhoz,
  • támogatóként szeretne minél többet látni, hallani az AntroOtthonról. 

A Márton csoport havi találkozóival  egy  erős támasz szeretne  lenni a kezdeményezés körül. Mert hiszünk abban, hogy a résztvevők között  az együttmunkálkodás eredményeként láthatatlan kötelékek szövődnek. Éppen úgy, ahogy ez a találkozóinkon Steinertől  felhangzik:

“Az, ami itt történik, a szeretet, a barátság, egymás meghitt megértése által, ezek mind építőkövei odafent, a spirituális régióban épülő templomoknak, és ez felemelő érzés kell legyen azoknak az embereknek, akiket ez a bizonyosság áthat, hogy tudják, ha itt kötelékek szövődnek lélektől-lélekig, ez az örökké létesülés alapja.”

                                                                                           (Kőrösi Ákos fordítása)

Remélhetőleg nagyon különböző emberek élnek majd együtt az AntroOtthonban, akik, amíg csak erejük engedi, fejlődni, tanulni akarnak – leginkább egymástól. Mindegy, hogy biográfus, kertész, nyelvtanár vagy zenész, méhész, könyvtáros vagy festésterapeuta, hiszünk abban, hogy egymás tanítói, ápolói, segítői tudunk lenni. Mivel nem titkolt szándékunk, hogy fiatalok időről-időre kapcsolódhassanak,belemerülhessenek az AntroOtthon életébe, ezért olyan életközösség létrehozása a cél, ahol a közénk érkező ifjak megtapasztalhatják:  az öregedésnek értelme, jelentősége van. Ezt mi már most a Márton csoportban is gyakoroljuk….