Az öregedés és elhízás okairól

„…a hét életimpulzus (a légzés, a felmelegedés, a táplálkozás, a kiválasztás, a létfenntartás, a növekedés és a szaporodás) egyfajta bolygórendszert alkot az emberben, ellentétben a tizenkét érzékszerv állatövi rendszerével. De ahogy a tizenkét érzékszervi terület állatövi rendszerére az ahrimáni és a luciferi elem gyakorol befolyást, tehát valami más kerül bele, mint amit a szabályszerűen haladó fejlődés nyújt, ez a hét életimpulzus esetében is így van. Azt mondhatjuk: az a három életimpulzus, ami külső, ami inkább az ember külvilággal való kapcsolatából jön létre, ahrimáni befolyás alatt áll, míg az inkább a belső életfolyamatoknak megfelelő három életimpulzus luciferi befolyás alatt áll. Csak a középen álló kiválasztás egyenlít ki valamit, ami a maga természetes kialakulása folytán már önmagában egyensúlyt ad.

A légzésnél olyasmi történik, amit a következőképpen lehetne leírni: valójában nem csupán úgy lélegzünk, ahogy akkor lélegeznénk, ha csak a szabályszerűen működő isteni-szellemi impulzusok tevékenykednének a légzésben, azok az impulzusok, amelyekről az ótestamentum beszél, tehát mintha a légzésben csak a Jahve-erő lenne jelen. Valójában úgy lélegzünk, ahogy az megfelel az ahrimáni erők által átalakított légzési rendszerünknek, amelyek ugyancsak az atlantiszi főkorszakban hatoltak be az emberi életbe. Nem csupán lélegzünk ugyanis, hanem a légzéshez felhasználjuk szervezetünket, és ez a felhasználás egyfajta jó életérzésben fejeződik ki. Születésünk és halálunk közti életunk folyamán lényegében az történik, hogy bizonyos módon energikusabban vesszük igénybe a légzési folyamatot, mint ahogy azt kellene. Életerőink felhasználása nagyon erősen összefügg ezzel az ahrimani hatással. Nyersen kifejezve valami ilyesmit mondhatnánk: kevesebb oxigént lélegeznénk be, ha az ahrimáni hatás nem volna jelen, és az öregedés folyamata – tehát testünk elhasználódása, ami az öregedésben fejeződik ki és nem csupán az évek számára vezethető vissza-, nem történne olyan intenzív módon, ahogy most történik. Ez legnagyobb részben a légzési folyamatra gyakorolt ahrimáni hatással függ össze.

A felmelegedés az ahrimáni hatás következtében egy erőteljesebb égési folyamathoz kapcsolódik szervezetünkben, ahogy ez a szabályos fejlődés szerint végbemenne, az elhasználás ugyanaz, mint az elégés. Lényegében elégetjük magunkat. Az ahrimáni befolyás következtében a táplálkozás is össze van kötve egyfajta elraktározással, úgyhogy amit táplálékként felveszünk, azt nem csupán feldolgozzuk, hanem mint idegen anyagot elraktározzuk a szervezetben. Az elhízás, az elzsírosodás állandó folyamat, ami ide tartozik. Az elhízás olyan folyamat, amit ahrimáni oldalról kell magyaráznunk. Természetesen lehet luciferi oldalról is magyarázni, ez azonban egy külön fejezetet igényelne. Az elraktározás tehát az a lehetőség, hogy a tápanyagokat elraktározzuk hogy megmaradjanak, hogy bizonyos módon idegen anyagokká váljanak. A felhasználás, az elégetés, az elraktározás – mindez ahrimani hatásra vezethető vissza ennél a három életimpulzusnál. A kiválasztás bizonyos módon eltér ezektől.”
Rudolf Steiner: Az ember talánya (GA170) – megvásárolható ITT