A forma-princípiumok

…a szervezet csak attól válik fizikailag érzékelhetővé, vagyis szemmel látható és kézzel fogható szervezetté, hogy a tápanyag beletagolódik az érzékfeletti formába. Azért nevezik formának, amit így egyeztetünk össze a tápanyagokkal, mert a természetben mindenhol működő és mindenhol pontosan ugyanolyan törvényt mindig forma-princípiumnak nevezzük. Lejjebb is mehetnek, még a kristályhoz is, de azt kell mondaniuk ott is, hogy ahhoz, hogy olyanná váljanak a kristályba kerülő anyagok, amilyennek a kristályban mutatkoznak, a kristályosodásra vonatkozó forma-princípiumoknak kell őket mintegy körülzárnia.
Vegyék például a konyhasót, a nátrium-kloridot, a fizika mai állása szerint fizikai anyagokat tartalmaz, klórt és nátriumot, egy gázt és egy fémet.
Könnyen beláthatjuk, mielőtt bekerültek volna abba a valamibe, ami kémiai egyesülésükkor kocka alakban kikristályosodó formában megjelenve zárja magába őket, semmi nincs bennük, mint anyagokban, ami a forma-princípiumot előre jelezné. Mielőtt bekerülnek a forma-princípiumba, nincsen bennük semmi közös, de mihelyt az befogja, magába fogadja őket, egy fizikai test, konyhasó képződik. Ez a feltétel.”

Rudolf Steiner: Okkult fiziológia (GA128) – megvásárolható ITT