Falat-hatás-ok

“A vegetarianizmus spirituális törekvés nélkül betegséghez vezet. Nem a természethez való visszatérésről van szó, hanem a természeten keresztül a szellemhez.
Igaz, hogy a meditáció és a koncentrációs gyakorlatok lesznek a legfontosabbak a spirituális törekvéseinkhez, de amikor az asztráltest megdolgozása elkezdődik, akkor az étel, amit egy ezoterikus tanítvány eszik, bizonyos jelentőséggel bír.
Különösen fontos, hogy kerüljük az alkoholt minden formában. Az alkohol rossz hatása az agyműködésre tudományosan bizonyított, és a spirituális dolgok megismerését teljesen lehetetlenné teszi a fogyasztása. Nem tanácsos húst és halat enni.

A gombák nagyon károsak; hátráltató Hold-erőket tartalmaznak, és minden, ami a régi Holdon keletkezett, a megszilárdulást jelenti. Hasonlóképpen a hüvelyesek sem nagyon tanácsosak, mert nitrogénjük szennyezi az étertestet. A fehérjék megnehezítik a szexuális szenvedélyek uralását. A cukor elősegíti a függetlenséget, és az egoista embereknek kerülniük kell. Az irigységre, csalásra és rossz akaratra hajlamos embereknek kerülniük kell az uborkát és általában a szőlőféléket. A dinnye édes, bódító aromája elhomályosítja a tiszta, intellektuális tudatot, és az érzelmes embereknek kerülniük kell. Az alma egyes emberekben felerősíti az uralkodásra való vágyat, és gyakran vezet durvasághoz és brutalitáshoz. A cseresznye és az eper magas vastartalma nem mindenkinek tesz jót.

Ha valaki erősíteni és fejleszteni akarja a gondolkodását, elsősorban jól felépített, egészséges agyra van szüksége. Mivel a mai szülők ritkán adnak ilyen jól felépített agyat a gyerekeiknek, segítségre van szüksége az embernek az agyi apparátus megerősítéséhez. És itt elsősorban a filberta az (ez vajon mi lehet?), ami az agyépítő anyagot szolgáltatja. Minden más dióféle kevésbé értékes, a földimogyorót pedig teljesen kerülni kell. A legjobb zsiradék a tejzsír. A kávé támogatja a logikus gondolkodást, de önmagában nem tesz logikus gondolkodóvá. A túl sok kávé fogyasztása hisztériához vezet azoknál az embereknél, akik nem sokat gondolkodnak. Jó ötleteket teázással vagy speciális gyakorlatokkal lehet szerezni.Egy ezoterikus számára különösen fontos, hogy mértékletes életet éljen. Egy ősi bölcs azt mondta: A mértékletesség megtisztítja az érzéseket, felébreszti a képességeket, felvidítja az embert és erősíti az emlékezetet. A lélek elveszíti földi súlyának nagy részét, és ezáltal nagyobb szabadságot élvez. Az ember nem lenne képes termékeny gondolatokat létrehozni, ha túl sokat és túl gyakran enne, mert erőit az emésztés használná fel, és nem maradna gondolkodásra. Schiller, Shakespeare és sok más író nagyon kevés táplálékon élt. Az elme soha nem olyan tiszta, mint hosszú böjt után. A legnagyobb szentek gyümölcsön, kenyéren és vízen éltek, és teli gyomorral soha nem tettek csodát.

Amikor az ember dolgozik magán, igaz, hogy harmonizálja magában a temperamentumokat, de addig is a melankólikus tanítványnak gyümölcsöt kell ennie, hogy annak megszilárdító és megerősítő naperői átjárják a melankólikust. A flegmatikusoknak nem szabad (fekete) gyökereket enniük, mert azok csak növelnék belső könnyedségük szeretetét. Míg egy szangvinikusnak jót tenne, ha gyökérzöldséget enne. Szinte azt is mondhatnánk: Az ételeknek a szangvinikust a fizikai testéhez kell kötniük, különben elrepülnek. A kolerikusoknál az én dominál, ezért kerülniük kell a csípős fűszereket és az izgató ételeket.

A mesternek nincs szüksége szilárd ételre, és a temperamentumok már nem befolyásolják vagy irányítják őt. A kolerikus temperamentumot használja érzékfeletti tettei véghezvitelére, a fizikai világ dolgait szangvinikus módjára hagyja elmenni maga mellett, az élet élvezetében flegmatikus módjára viselkedik, és szellemi felfedezései és tapasztalatai felett melankolikus módjára mereng. De egy ideig eltart, amíg idáig eljutunk, ezért meg kell próbálnunk egész életünket összhangba hozni a lelki törekvéseinkkel. Csak annyit kapunk az élettől, amennyit beleteszünk.”
Rudolf Steiner: Ezoterikus órák I. . (GA 266)